KHAS Sanat, Tasarım ve Mimarlık Konuşmaları – Kadir Uyanık, Petek Kızılelma, Candaş Şişman, Yasemen Birhekimoğlu

25 Ekim 2022
16:00 - 17:00
KHAS Cibali Kampüsü D Blok Büyük Salon

KHAS Sanat ve Tasarım Fakültesi (STF) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Konuşmaları serimiz Kadir Uyanık (do[x]architecture), Petek Kızılelma (Pompaa), Candaş Şişman (Nohlab) ve Yasemen Birhekimoğlu‘nu (Nohlab) ağırlıyor.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Banu Manav’ın yapacağı “Multidisipliner Tasarım Üretimi: İslam Medeniyetleri Müzesi” başlıklı etkinliği 25 Ekim Salı 16:00-17:00 arasında D Blok Büyük Salon‘da takip edebilirsiniz.

İslam Medeniyetleri Müzesi Hakkında

İslâm Medeniyetleri bağlamında daha önce teşhir edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla oluşturulan İslam Medeniyetleri Müzesi, Çamlıca’da ve 11.000 metrekarelik iki katlı alanda yer almaktadır. Müzede, 8000 metrekare sergi alanının yanı sıra karşılama/biletleme alanı, kafe/restoran, müze mağaza, geçici sergi alanı, atölyeler, koruma ve restorasyon laboratuvarları ve depo yer almaktadır.

Sergi alanında ise 7. yy’dan 19. yy’a kadar İslam medeniyetinin sanatsal ve tarihi açıdan gelişimini anlatan 800 eser ve 14 tematik bölüm yer alır. Sergi tasarımında, farklı dönemlere ait eserlerin bir senaryo ve hikâye bağlamında bir araya getirilmesi ve mimari biçimlenmeyi oluşturması hedeflenir. Her bir vitrin, sergilenen eserlerin gerekliliklerine ve sergi bölümündeki mekânsal kurguya göre boyutlandırılmıştır. Sergileme tasarımında, eserlerin sergi senaryosuna göre yerleşimleri, her bir eserin kendi bağlamı ile sergilenmesi, sergi kaidelerinin eserleri ön plana çıkaracak şekilde tasarlanması ve yerleştirilmesi, renk seçimlerinde eserlerin renkleri ile uyum göz önünde bulundurulmuştur. Müze, İslam medeniyeti, kültürü ve mimarisi bağlamında kapsamlı bir hikâye anlatımı ve deneyim alanı sunmayı amaçlar.

Müzede sergilenen eserler mimari ile bütünleşik görsel/işitsel/sanatsal yerleştirmeler ve geniş grafik anlatımlar ile desteklenerek izleyiciye etkileşimli bir deneyim alanı yaratmaktadır.

Giriş holü, ziyaretçileri sergi alanına dahil olmadan önce İslam mimarisi ile tanıştıran dingin bir karşılama mekânı olarak kurgulanmıştır. Mekânın ortasına düşen kolon, İslam dininin evrenselliği ve birliğinin mimari yansıması olarak ve ‘Mukarnas’ bezemesinin bir yorumu şeklinde ele alınmış, mekanın tavan ve zeminine yayılarak İslam’ın bütün insanlığı kucaklayan bir din olmasına gönderme yapması sağlanmıştır. Bu bölüm aynı zamanda karşılama, bilgilendirme ve dinlenme bölümlerini içermektedir.

do[x]architecture, 2016 yılında Dicle B. Özdemir ve Kadir Uyanık tarafından İstanbul’da kurulmuştur, mimarlık ve tasarım alanında hizmet vermektedir. do[x] ekibi hem insan ihtiyaçları hem çevre duyarlılığını esas alan bütüncül ve etkili tasarımlar üretmeyi hedefler.  Tasarımda detaydan bütüne, disiplinler arası çözüm ortakları ile katılımcı ve kolektif bir model benimseyerek fikir ve çözüm üretmeyi amaçlar. Farklı ölçek, yapı ve kullanımlarda fikir aşamasından tasarımın kullanıcıyla buluşması safhasına kadar farklı aşamalarda hizmet sunar.

Kadir Uyanık, 1984 yılında Çankırı’da doğdu 2007 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım programında yüksek lisans eğitimine başladı ve 2009 yılında tamamladı. 2013 yılında Kültür Üniversitesi’nde doktora eğitimine başladı. 2007-2019 yılları arasında Kültür Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde öğretim görevlisi olarak proje yürütücülüğü yaptı ve dersler verdi. Çeşitli üniversitelerde davetli öğretim üyesi olarak yer aldı. Bu süre içerisinde ekibi ile girdiği ulusal ve uluslararası yarışmalarda çeşitli ödüller aldı. 2008 yılında açılan ulusal mimarlık yarışmasında 1. seçilen Kayseri Kale İçi Arkeoloji Müzesi projesi 2019 yılında tamamlanarak ziyarete açıldı.  Bunun yanında ürettiği ve projelendirdiği çeşitli yapılar hayata geçti.  2016’dan bu yana mesleki çalışmalarına, kurucu ortağı olduğu do[x]architecture tasarım ofisinde devam etmektedir.

POMPAA 2012 yılında kurulan İstanbul merkezli bir görsel iletişim tasarım ofisidir. POMPAA’da kurumsal kimlik, yayın, web sitesi, sergi ve yönlendirme tasarımının yanı sıra dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, mobil uygulamalar ve çoğunlukla kamusal alanlar için interaktif projeler geliştirilmektedir. Görsel iletişim tasarımcısı, bilgisayar programcısı, metin yazarı ve dijital medya yönetimi konularında uzmanlaşan bir ekipten oluşan POMPAA, kısa geçmişine rağmen, birçok sektör için çok sayıda proje üretmiştir. Tasarım projelerinin yanı sıra POMPAA’da kendi araçlarımızı araştırır ve geliştiririz. Tasarım ve üretim sürecine önem verir, nihai ürünün kalitesini garanti eden projeler üretiriz.

Petek Kızılelma, 1987’de Bursa’da doğdu. 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden yüksek onur derecesi ile mezun oldu. 2014 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı ve 2015-2021 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2012 yılından bu yana kurucu ortağı olduğu POMPAA’da görsel iletişim tasarımı odaklı çalışmalarına devam etmektedir. Ağırlıklı olarak kültür kurumlarının, kurumsal kimlik ve mekânsal grafiklerinin tasarımı üzerine çalışmaktadır.

Nohlab, sanat, tasarım ve teknoloji etrafında disiplinler arası deneyimler üreten bir stüdyodur. Teknolojinin sanat ve tasarımla olan ilişkisini sorgularken, dijital gerçeklik ile fiziksel gerçeklik arasında köprüler kurar. İnsan ve teknoloji arasındaki bağın farklı şekillerde ifade edilebileceği araç, tasarım ve hikâyeler üretir. 2011 yılında Candaş Şişman ve Deniz Kader tarafından kurulan Nohlab; Culturespaces, ARS Electronica ve Japan Media Arts Festival gibi önemli festivallerden çeşitli ödüller almış ve işleri ISEA, TedX, World Government Summit ve Sonar gibi uluslararası birçok festival ve etkinlikte gösterilmiştir. Stüdyonun çalıştığı marka ve organizasyonlar arasında Atelier des Lumières, Chanel, Pink Floyd, Audi, European Research Council ve Greek National Opera da vardır.  

Candaş Şişman (Kurucu ortak, Yönetmen)

Yasemen Birhekimoğlu (Yapımcı)

DESIGNHUB-IST: Akademik Yayın Üretim Eğitim ve Çalıştayı

Leave A Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir