Müze Mağazalara KHAS Üniversitesi Tasarımları Geliyor

26 Haziran 2020

Yaratıcı Endüstriler Platformu’nun geliştirdiği işbirliği projesi kapsamında Anadolu Kültürel Girişimcilik için Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nün tasarladığı ürünler beğeniye sunuldu.

Doç. Dr. Ayşe Coşkun Orlandi ve Yard. Doç. Dr. Ayhan Enşici’nin süpervizörlüğünde yürütülen çalışmada öğrenciler Kültür Bakanlığı’na bağlı müze mağazaları için hediyelik eşyalar tasarladılar. 6 aylık bir tasarım sürecinin sonunda ortaya çıkan eserlerin sunumu Corona salgını nedeniyle internette çevrimiçi ortamda yapıldı. Tasarımlar AKG Yönetim Kurulu Üyesi Ege Bağlıkaya ve Tasarım Müdürü Gizem Vayvay’ın da katıldığı jüriden tam not aldı.

AKG işbirliğindeki projede Sanat ve Tasarım Fakültesi, Tasarım Stüdyoları dersini alan 30 öğrenci 2 grup halinde çalıştı. Birinci grup 15 öğrencinin her biri 2 proje üzerine çalışarak tavla, aydınlatma elemanı, puro sunumları, viski setleri konuları üzerine ürünler tasarladı. İkinci gruptaki 14 öğrenci ise unutulan antik oyunlar ve gıda paketleme konularına odaklanarak seçtiği 3 farklı persona için 3 farklı ürün tasarımı ortaya koydu. Bu gruptaki tasarımların arasında zeytinyağı, baharatlık ambalajı, fal deneyimi sunan Türk kahvesi fincanı, antik zamanlarda oynanan oyunların yeniden yorumlanması bulunuyor.

Yetmiş tasarım önerisi içinden en çok ticarileşme potansiyeline sahip olanların üretimi planlanıyor. Ticarileşen tasarımlar Kültür Bakanlığı’na bağlı müze mağazalarda tasarımcı öğrencinin imzası ile ziyaretçilere sergilenerek satışa sunulacak.