Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Aslıhan Demirtaş Üniversitemiz Öğrencileri ile Birlikte İstanbul Tasarım Bienali’nde

11 Kasım 2020

Agros İstanbul Kadir Has Üniversitesi Mimarlık ve Kent Çalışmaları Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin işbirliğiyle üretilen, kentte topraktan süpermarketlere uzanan gıda üretimini araştırıp ortaya koyan ortak bir çalışma.

AGROS ISTANBUL
Proje açıklaması

Şehirlerin varlığını tarım mümkün kılmış olsa da bugün gıda üretimi kentsel yerleşimlerden uzak ve gözden ırak. İstanbul’da hâlâ 1600 yıllık bostanlar mevcut, fakat bu bostanların büyük kısmı kentsel dönüşüm nedeniyle yok oldu. Geriye kalan bostanlar, hem tarihsel alanları hem de kent tarımını korumaya dair süregiden bir tartışmanın merkezinde yer alırken kent tarımının tarihsel mevcudiyetine ve gerekliliğine dair iyimserlik tohumları barındırıyor. Kentsel İstanbul’un içinde gizlenmiş kırsal bir İstanbul var mı?

Agros İstanbul, İstanbul’daki mevcut farklı kentsel tarım tipolojilerinin ve gıda ağlarının ayrıntılı repertuvarını gösteren bir harita, bir lüfer mangası, pandemi sürecinde evde ürün yetiştirme girişimlerini belgeleyen bir çalışma, kentli göçerlerle ilgili bir sesli hikâye ve İstanbul’da tarım ve balık konusuna dair kitap ve araştırmalardan oluşan bir kitap ve makale koleksiyonu içeriyor.

Bienal programı ve detaylı bilgi içinhttps://empathyrevisited.iksv.org/tr/index

UrbanAgrIst Ekibi
Aslıhan Demirtaş
Seda Baydur
Onur Değirmenci
Ouaees Hommous
Aygül Çınar Sevim
Gözde Yiğit
Sinem Yıldız
Merve Yumuk
(Murat Tülek’e teşekkür ederiz)

Aslıhan Demirtaş (Türkiye) mimar ve disiplinlerarası çalışan İstanbul merkezli KHORA Office’in kurucu ortağı. Mesleki pratiği, bina, peyzaj ve yerleştirme projeleri, sergiler, sanat projeleri ve araştırma formlarıyla disiplinlerin alanlarını ve sınırlarını bilerek aşıyor. Thresholds ve WORKdergilerinde makaleleri yayımlandı, ayrıca Anytime (MIT Press), In-Transit(Verlag der Bauhaus) ve Landscapes of Development: The Impact of Modernization Discourses on the Physical Environment of the Eastern Mediterranean (Harvard University Press) adlı kitaplarda yazdığı bölümler bulunuyor. İşleri SALT Galata ve SALT Ulus’ta, Pratt Manhattan Gallery, New York’taki Aronson Gallery, İstanbul’daki collectorspace ve Şârika Bienali’nde (2017) sergilendi. Demirtaş, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde tasarım stüdyosu dersleri veriyor. 2013’te Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts Grant bursunu aldı.